onsdag 25 april 2012

Att låta barn förälska sig i det vackra

   Bilder kan säga så mycket mer än ord. Här en målning av Matisse.
Se hur färgerna lyser mot varandra. Han sa att  bilden var klar då han återfann den känsla som gjorde att han började måla på bilden.En målning visar hur konstnärer, genom ett subjektivt öga eller om man så vill genom  sitt eget temperament, har uppfattat verkligheten.

Ofta ser vi inte hur vacker verkligheten är men en bild kan förtydliga det, lyfta fram det. Fånga ett ögonblick.

Jag har just nu förälskat mig i en bok av Håkan och Åsa Wettre som heter " det blå". Bara en massa blå miljöer i hela boken, så lever detta par - ständigt berusade av den blå färgen!!



 Är man en blå-älskare så är denna bok fantastisk! Det är inte bara Himmel och Hav som är blått....
De lyfter fram vardags skönheten i en tekopp eller ett överkast.

Jag ser likheter mellan barnets förundrade blick inför skönheten skymta fram mellan raderna i boken....Världen är full av skönhet och jag tror att barnen har en speciell förmåga att se skönheten i en pinne, en glasbit eller en bit mossa, speciellt då ljuset faller på det!

Såhär kan man arbeta med barn och bilder att samla på olika färger på bilder ,ordna dem, sortera dem, avbilda dem i både måleri och skulptur...

Vem minns inte mammas knappskrin och alla underbara former och färger på knappar!!Ett av mina inspirationsställen är just sybehörsaffärer med mängder av färgade trådrullar, tygband, plaströr med knappar och dragkedjor i olika färger....Fotografera av bilder på färg i barnens olika miljöer!Låt dem gå på upptäcktsfärd och leta gult! Eller Grönt! Låt dem ta bilderna....




Naturbilder är en annan inspirationskälla för att jobba med barn - allt från botaniska plancher till närbilder på maskrosbollar....Hur ser vatten ut som rör sig? När hunden springer hur ser benen ut då?


 
Såhär kan man gå från det ena uttrycket till det andra och till slut hamnar vi
tillbaka till konstbilden igen:

  En målning av Frida Kahlo.





Bilder: Google










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar