lördag 31 mars 2012

Alternativ reklam på stan i Göteborg just nu!


De flesta har väl lagt märke till The Art Break i skyltskåpen i stan. JCDecaux s...om äger skåpen slår ett slag för konsten ute i gatumiljön. Konstnären bakom verken är Per-Ivar Lindkrantz.
Jag blir i alla fall lite glad av att möta annat än reklam!
www.jcdecaux.se/theartbreak/

söndag 18 mars 2012

Egen skapande bilduppgift 3

"Nyskapande i tredimensionella material"

Jag jobbar ofta med barnen i återvinningsmaterial och kände mig först lite begränsad av uppgiften eftersom jag såg flera av barnens alster för mina ögon. Men materialet som jag valde ur skrothörnan blev en bit frigolit, en elkabel och , några kilar i trä och en bit av en gammal trävisp. Jag sammanfogade dessa delar med limpistol. Skapelsen blev ganska enkel och jag kände att det fanns ett spel emellan hur föremålen relaterade till varandra, Jag kände att  det blev mer som en scen , än ett föremål, som ville säga något till mig.





Jag bestämde mig då för att skapa en liten berättelse runt mitt verk och frågade barnen vad de tyckte att mitt verk föreställde. Först förklarade jag att detta var en uppgift som jag skulle göra på min kurs och vilka förutstättningarna var för mig.
Jag fick en hel del tips på titlar som jag redovisar nedan:

Kortslutning- Diskkran med vatten- Regnbåge med träd - Vattenkranen - Blomma-Elektricitet - Träddusch -
Rinnande vatten - Gatlykta som lyser på träd.

Det intressanta med detta var att barnens och mina associationer gick väldigt mycket åt samma håll. Jag såg en liten scen ute i naturen framför mig. Jag tänkte på det stormiga trädet som lutade sig över en liten vindpinad buske . En trädgårdsslang med vatten som ger nytt liv åt en gammal förtorkad buske i rabatten. Mina associationer gick också åt högtalare med information som man kan höra ibland då man väntar på spårvägen.
Steg 2 i min process var att undersöka vad som kunde hända då jag tog ut verket i en miljö i naturen . Men för att ha något att jämföra med ville jag också titta på verket inomhus för att se om det då ville säga något annat till mig. Jag insåg att ett konstverk kan ha helt olika budskap beroende på i vilken omgivning det befinner sig!
SÅ HÄR SÅG DET UT UTOMHUS: Jag har nu lagt till naturmaterial som löv, mossa, torrt gräs.












OCH NÄR JAG KOM IN BLEV DET ETT ANNAT UTTRYCK; Nu la jag återigen till nya föremål för att leka med betydelser.....






Jag har alltså provat konstverket på olika platser och tänker att detta är en fördjupning av att jobba med skrotskulpturer. Vad händer då de står i dessa olika miljöer? Hur förändras uttrycket inne/ute? Jag ville också jobba med storleken och vilken skillnaden blir i uttryck om man ändrar på skalan. Skala är ju alltid i förhållande till något annat - dvs i en stor omgivning kan verket bli litet och försvinna. Man kan också genom att fotografera det i olika perspektiv förskjuta betydelsen och vrida och vända på perspektiven. Som när barnen tecknar de mest betydelsefulla personerna störst, i en teckning Eftersom jag ofta arbetar med skrot och tidigare i höstas redovisade några av barnens alster ( se blogg OM FILURER 3/11 2011 samt RETURSKULPTUR 26/9 2011) så tänker jag att nu skall jag ta med barnen ut i närområdet så kan vi undersöka vad skulpturerna vill förmedla till oss utanför klassrummet!! Då kan vi också leka med perspektiv och skalor och betydelser.

Det var roligt att undersöka konstverket på olika platser och leka med olika betydelser genom att lägga till rekvisita. Jag skulle lätt kunnat fortsätta med utforskandet och flyttat runt det lilla konstverket i nya miljöer och prövat hur uttrycket skulle ändras ännu mer radikalt! Hade tankar på att låta det flyta på vatten men hittade inget bra vattendrag under min lilla promenad!Tänkte också på om det kanske kunde skrämma ankorna eller om det skulle flyta bort från mig, så det fick vara!

fredag 9 mars 2012

En Battle på HDK

Måste bara skriva ner mina färska intryck från gårdagens Battle!
Så mycket förutfattade meningar man kan ha när man ställs inför en ny uppgift! Alla grupper fick 1,5 timme på sig att öva in en scen eller ett scenario för att visa upp hur man kan arbeta med ljus.


Vi diskuterade mycket noga och ingående tillvägagångssättet, tiden, dramatiska effekter. Vi vände och vred på tankarna för att verkligen ge våra kursdeltagare en häftig upplevelse av ljus. Vår grupp skulle visa upp en jättehäftig ljusscen med väl inövade moment av ett stegrat ljus! Vi skulle börja i ett kolmörkt rum med ett litet stearinljus som tänds och som sedan skulle sluta i en ljusshow på overheaden!
Men vad händer istället?
Jo, Istället fick vi Battla oss igenom en redovisning, dvs försöka improvisera i stunden, slänga våra invanda redovisningsmönster åt sidan, sporras av de andras framträdanden och ta för oss, glänsa i oss själva som ljus och släppa på blyghet, hämningar, invanda roller och LEKA!!!
Ja, vi kastades in i ett helt nytt sätt att redovisa på som verkligen satte fingret på frågor som:
- "Var befinner jag mig i för position eller roll då jag vill visa min kreativitet?!"
Det är lätt att vara en duktig lärare/pedagog och visa upp hur mycket idéer man har, och att visa hur mycket man kan.
- Vilken är min "comfort Zone"?
Jag är ju van vid att stå där framme och leda , visa och förklara. Det känns tryggt att alltid vara samma slags lärare.

- Vad är mina preferenser för det estetiska då man ställs inför en ny utmaning?
Vi tyckte att vi valde ett mångfacetterat sätt att visa upp olika sätt att uttrycka ljus på...Men om det mångfacetterade ändå bara är en liten del av spektrat???

- Vad tror jag är intressant att visa upp för barnen?
Vi valde en magisk ingång, lite klassisk sagostämning och sedan en fräck rolig robotaction del... Varför tror vi att det är vad barnen vill ha?

- Vilken lärarroll visar jag upp för barnen?
Vågar vi släppa på kontrollen ibland för att släppa fram improvisationen och leken i samspelet med barnen eller är även den fria delen i lärandet inom gränsen för kontroll?

Sammanfattningsvis ställer jag mig frågan :Hur långt vågar vi släppa in andras idéer och ta intryck av dem?
All undervisning handlar ju om att vara lyhörd för relationer och varje relation är ju individuell så hur mycket MOD har vi att se varje enskilt barn och ta hänsyn till vilken roll barnet vill spela - undervisningen handlar ju lika mycket om mottagandet hos barnet.Om inte kunskapen förmedlas och tas emot spelar det ju ingen roll hur mycket jag kan om mitt ämne!


Tack för en härligt befriande uppgift som gav mycket mer än om vi bara skulle ha fått visa upp det vi redan kan!!Vi kastades ut ur våra bekvämlighetszoner och ett kreativt kaos uppstod!

söndag 4 mars 2012

Reflektionsmix från Stinas o Tarjas föreläsningar

Nya ord -  nya intryck -  nya tankegångar.

Varje ord har en viktig innebörd och flera återkommer eller beksriver ibland olika delar av samma process tänker jag....

Enligt Vygotskij finns en gång i processen i barns skapande som han beskriver som att först  SE- att ta intryck - sedan HÄRMA- försöka rita av och återskapa. Under skapande processen där barnets kreativitet är med så uppstår moment av NYSKAPANDE.
Vygotskij pratar också om Fantasi och Minne . Tarja förklarar teorierna med att allt lärande befinner sig i ett kontinuerligt NU där vi har erfarenheter/historen bakåt med oss och är på väg in i Framtiden som är utmaningen där vi använder oss av dessa färdigheter Fantasi och Minne. Vilka minnesstrategier har barn?? Jo de sorterar och analyserar. JAg tänker: En del barn har svårt att sortera, dessa barn med olika syndrom har ju just en uppmärksamhetsstörning, de tar in för många intryck.

Stina pratar om vikten av att känna till var i klotter/bildutvecklingen barnet befinner sig för att kunna stötta och pusha barnet vidare ur sin APPROXIMALA zon.

Tarja pratar om VISUELL KOMPETENS - hur viktiga bilder är, vilka bilder vi väljer. Enligt Roland Barthes är vissa bilder s.k "PUNCTUM" bilder. dvs de beskriver processen tydligare.
Det analytiska ögat måste ta ställning OM ETIK -Kan bilder ljuga? OCH ESTETIK - Kan det vackra ta över?

Tarja pratar också om förmåga att se visioner som ett sätt att hitta kreativa lösningar.
Italienarna kallar det Previsionalità.

KREATIVITET är det som blir av att använda sin fantasi. Fantasin är motorn....
Tove Jansson pratar om DEN FARLIGA RESAN som vi skall ha bildanalys på nästa vecka.

Nu tog atelieristautbildningen ett nytt kliv framåt för mig igen denna veckan och jag fördjupar mig igen i teoribildningar om DET VISUELLA!!!!